VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Aandachtspunten bij hypotheek herziening

Geplaatst op: 15-06-2018, 13:42:28

HYPOTHEEKRENTEAFTREK

VERLENGEN…

■ Heeft u een ‘oude’ spaar- of levenhypotheek van vóór 15 september 1999 die binnenkort afloopt? En valt de polis in box 3? Overweeg dan om de hypotheek niet af te lossen en de uitkering te ‘cashen’. Met het vrijgekomen kapitaal kunt u doen wat u wilt: eerder stoppen met werken, uw pensioen aanvullen, dure consumptieve kredieten aflossen of een familiebanklening aan uw kind geven. De hypotheek blijft aflossingsvrij in stand en de rente is, op basis van de huidige wetgeving, gewoon aftrekbaar tot 1 januari 2031. Bij een aan de bank verpande polis zal de bank toetsen of uitkering op de bankrekening zonder (gedeeltelijke) aflossing tot de mogelijkheden behoort. Daarbij wordt gekeken naar uw inkomen en de waarde van de woning.

LET OP: Kapitaalverzekeringen die sinds 15 september 1999 zijn gesloten, vallen doorgaans in box 1 als ‘kapitaalverzekering eigen woning’ (KEW). U bent verplicht de uitkering uit de KEW te gebruiken voor het aflossen van de hypotheekschuld.


■ Heeft u een hypotheek van vóór 2001? Als de bank wil meewerken, kunt u de hypotheek verlengen. Fiscaal mag het, en op deze manier trekt u uw eigenwoningrente af tot en met 2031.

■ Door uw aflossingsvrije of annuïtaire hypotheek over te sluiten en nu boeterente te betalen, haalt u in feite toekomstige rente naar voren. U trekt dus de rente tegen een hoger tarief af.

LET OP: De combinatie van een lager inkomen (na pensionering) en hogere rentelasten (omdat de rente op termijn niet meer aftrekbaar is), kan maken dat de bank niet zondermeer bereid is om de hypotheek te verlengen.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 12 juni 2018 op www.fiscalert.nl

Vorige pagina